Een hoge respons dankzij deze zes elementen.
Een hoge respons is heel belangrijk bij de inzet van een auto-anamnese, online follow-up en PROMs. Wij hebben inmiddels 3 jaar ervaring met het realiseren van een zo hoog mogelijk response. Benieuwd hoe wij dit doen± het belangrijkst ingrediënt is volgens ons om ervoor te zorgen dat patiënten de meerwaarde zien, begrijpen en ervaren.
In dit artikel een toelichting op zes elementen van ConsultAssistent die bijdragen aan een hoge respons.
Waarom is een hoge respons zo belangrijk?
Als er bij het merendeel van de patiënten een ingevulde auto-anamnese of PROM vragenlijst in het EPD staat, komt het snel in het systeem van de arts om vooraf bij elke patiënt die de spreekkamer binnenloopt de auto-anamnese of PROMs te bekijken. Het wordt routine, de nieuwe werkwijze is geadapteerd.
Een hoge respons zorgt er ook voor dat er snel een grote dataset ontstaat. Zo komen er snel bruikbare inzichten voor Value Based Health Care. Die vervolgens leiden tot aantoonbare resultaten. Wat ook weer zorgt voor meer adaptatie en voor een positieve Business Case.
Zes elementen die bijdragen aan een hoge respons
1. De juiste verpakking
We zorgen voor de juiste tone of voice in onze uitnodigingsmails, met een duidelijke call to action in het onderwerp. We lichten daarbij duidelijk toe wat de meerwaarde voor de patiënt is, waarom zou ik de auto-anamnese gebruiken? Met daarna een eenvoudig, duidelijk en snel registratieproces. En uiteraard met een responsive design, zodat ConsultAssistent op elk apparaat gebruikt kan worden.
2. De juiste vragen
De auto-anamnese is de eerste kennismaking van de patiënt met vragenlijsten ter ondersteuning van het consult. De vragen moeten doelgericht en passend bij de situatie van de patiënt zijn. De vragenlijst zelf niet te lang en met een logische opbouw.
Een adaptieve vragenlijst die slim doorvraagt op de antwoorden van de patiënt zorgt hiervoor. Niet alleen bij de auto-anamnese, maar ook bij de follow-up vragenlijsten die doorvragen op de antwoorden in de auto-anamnese.
3. De juiste uitnodig timing
We verzenden onze uitnodigingen op de tijdstippen dat patiënten tijd hebben om een vragenlijsten in te vullen. Bij onze reminders sturen we bovendien een SMS notificatie of een push bericht via de mobiele app van het ziekenhuis. We zien dat dit helpt.
4. Volledig automatisch voor alle patiënten
Een hoge respons is nog geen hoog volume. Een hoog volume bereik je alleen door ook heel veel patiënten uit te nodigen. Idealiter alle patiënten, want eigenlijk kan voor – bijna – alle patiënten een auto-anamnese en PROMs meerwaarde hebben. Een slim algoritme dat patiënten automatisch uitnodigt op basis van afspraakgegevens en vragenmodules die geschikt zijn voor de gehele poliklinische patiëntenpopulatie van een specialisme maken dit mogelijk.
Over het ontbreken van e-mailadressen van patiënten in het EPD kunnen we kort zijn: het kost wat moeite en doorzettingsvermogen, maar het is mogelijk om van een heel groot deel van de patiënten het e-mailadres te registreren. Ongeacht leeftijd en achtergrond. Bij veel ziekenhuizen is dit inmiddels ook al gelukt, zeker als de patiënt toestemming geeft om deze gegevens uit de verwijsinformatie over te nemen.
5. Proactieve stuurinformatie van de respons
Meten = weten = sturen = resultaat. Met ConsultAssistent monitoren we real-time de respons. Er zijn dashboards op meerdere niveaus die inzicht geven in de respons op de verschillende vragenlijsten, bijvoorbeeld per poli of per arts. We kunnen daarbij proactief signaleren dat de respons ergens afwijkt en de poli hierover informeren. Zo kan de poli tijdig en doelgericht de processen aanpassen. En zien we dit terug in een hogere respons.
6. Patiënten die merken dat de arts de uitkomsten gebruikt
Als een patiënt een vragenlijst invult voor het ziekenhuisbezoek is het goed om te merken dat er ook daadwerkelijk iets mee gedaan wordt. Grote kans dat je de volgende keer de uitnodiging weer accepteert en de follow-up vragenlijst invult. ConsultAssistent zorg voor een overzichtelijke samenvatting van de antwoorden van de patiënt. Het lezen van een verslag vergt vaak niet meer dan een tiental seconden. Waarna de arts het beeld kan samenvatten en waar nodig kan doorvragen op de antwoorden van de patiënt. Dit merken de patiënten, vinden ze fijn en zorgt voor een blijvend hoge respons. Ook zorgt het voor een effectiever en efficiënter consult.
Elke patiënt is voor ons een klant die we een optimale beleving en ondersteuning willen geven. Net zoals we dit voor zorgverleners proberen te doen, uiteraard conform alle regelgeving. Bent u benieuwd naar hoe precies? Neem contact met ons op en we lichten u dit graag nader toe.